28. april 2016

Inspirert av Latin-Amerika


Noen ganger dukker musikk opp i hodet mitt uten at jeg aner hvor den kommer fra. Ikke at jeg lager egne sanger, slett ikke. Men gamle melodier, som jeg har hørt, likt og nesten glemt. Slik er det vel for de fleste.

Og slik dukket Misa Criolla opp. De langsomme trommeslagene og "mmmmm" fra begynnelsen av verket, surret og gikk i hodet mitt i et par dager. Til slutt var jeg nødt til å finne ut hva det var for en sang som ikke ville slippe tak. Etter litt søking, fant jeg hele verket på Spotify.
Jeg hørte og ble betatt ... og det tok ikke lenge før jeg visste at jeg måtte sy til musikken.

På nettet fant jeg også hele teksten til verket og ble gledelig overrasket over at det fortsatt finnes en del spanskkunnskaper lagret i hukommelsen, nesten førti år etter min siste spansktime på videregående.
Jeg har sendt mange varme tanker til min spansklærer den siste tiden, som i tillegg til å lære oss det grunnleggende i språket, også presenterte oss for musikk og annen kultur vi knapt hadde hørt om. Slik vekket hun min interesse for blant annet Victor Jara sin poesi og musikk, og også for latinamerikansk folkemusikk.
Sammen med denne læreren, smakte jeg paella for første gang. Hun inviterte like godt hele spanskklassen hjem til seg for et lite kurs i spansk kokekunst.
(Her har jeg lyst til å legge inn en applaus for alle gode og inspirerende lærere!)

Så... tilbake til Misa Criolla.

Misa Criolla
Misa Criolla (kreolsk messe) ble urfremført i 1963. Bak dette sang- og musikkverket, sto den argentinske komponisten Ariel Ramirez (1921-2010). Dette skjedde kort tid etter at paven hadde hevet forbudet mot å bruke andre språk enn latin i messer.
Verket er bygget opp som en messe, med delene Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus og Agnus Dei. Rytmene, tonesettingen og instrumentene er latinamerikanske. Solistene og koret synger på spansk.

Jeg har hørt på mange versjoner av Misa Criolla den siste tiden.
Argentinske Los Fronterizos sin versjon er en av dem jeg liker aller best.



Det virket noe ambisiøst å sy til et slikt storverk, som Missa Criolla er.

Jeg hadde lyst til å ta utgangspunkt i latinamerikansk folkekunst, og merket at jeg egentlig visste veldig lite om den. Jeg satte i gang med research på nettet, og bestilte noen bøker også, for å vite litt om hva jeg hadde begitt meg ut på.

Jeg lærte mye om teknikker jeg aldri hadde hørt om. Og fikk bekreftet det jeg ante: mangfoldet er stort og variasjonene enorme fra region til region. Men en ting har de felles, og det er den fantastiske bruken av sterke farger.
Jeg fant så mye fint på nettet, at jeg til slutt laget en egen mappe på Pinterest, for å samle alt ett sted.
Som et resultat av min "undersøkende journalistisk", oppdaget jeg også mye vakker kors-kunst, og laget like godt en egen mappe for kors.

Jeg bestemte meg for å la fantasien ta meg dit den ville mens Misa Criolla spilte i bakgrunnen.
Tanken var å plukke med meg ideer og symbolikk fra folkekunsten og samtidig tilpasse dette til min egen kunst. Jeg hadde virkelig ikke lyst til å ende opp med et forsøk på å etterligne den originale kunsten, men heller bli inspirert av den og prøve samtidig å fange opp noe av stemningen i Misa Criolla.

Blant applikasjonene, finner du et kors med inspirasjon fra Mexico, Sagrado Corazón de Jesús (Sacred Heart / Jesu hellige hjerte) og en engel med inspirasjon fra Paraguay.
De øvrige motivene har blitt til av ideer fra forskjellige kilder, mens jeg har tittet i bøker og lett på nettet.

"Misa Criolla"  er 42,5 cm bred og 58 cm høy.
Det er frihåndsquiltet over hele overflaten. I tillegg har jeg enkelte steder sydd små glassperler på bildet.

Denne Art Quilten kan kjøpes via bloggens til salgs-side og i nettbutikken min.




 

 

 







3 kommentarer:

 1. Ja det ble et nydelig bilde ut at den musikken.
  eller en nydelig quilt skulle jeg vel heller si.
  Du er utrolig kreativ
  Ha ei velsignet god helg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Fantasien løp litt løpsk her, men jeg er strålende fornøyd med sluttresultatet :)

   Slett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

   Slett